Mobiele telefoons tracken

 

 

Auteur:  matthijs

Bekeken: 285

Datum: -

Leer is gemaakt van gelooid dierenhuid. Het is een van de oudste menselijke uitvindingen en is door de tijd heen voor van alles gebruikt. Tegenwoordig wordt het voornamelijk gebruikt voor het maken van kleren, riemen, schoenen, portemonnees en lederen handtassen.

Vanwege de verschillende dierenhuiden zijn er verschillende typen leer, daarnaast verschillen ook de manieren van het looien en zijn de fabricagemethoden overal anders. Het meestgebruikte dierenhuid is dat van de koe, maar leer van andere dieren zoals van paling, kangoeroes en struisvogels zijn ook populair in de mode wereld.

Het Looien

Het looien, of wel bruinen, van de huid gebeurt met op plant-gebaseerd looizuur en andere natuurproducten zoals boomschors. De gewenste kleur wordt verkregen door een mix van chemicaliën.

Aluin-gebruind leer wordt gemaakt met aluminium zouten. Het is minder subtiel dan leer gemaakt met natuurproducten, maar het kan zo in veel lichtere tinten gefabriceerd worden. Zowel leer gemaakt met natuurproducten als met aluminium zouten zal rotten indien het in water staat.

Looien met chromium zout is een nieuwe methode, welke er voor zorgt dat de leer erg soepel blijft en tegen water bestendig is.

Verschillende kwaliteit dierenhuiden

Volnerf leder is gemaakt van de beste kwaliteit dierenhuiden. Dit soort leer wordt vaak gebruik in de beste producten. Dit type leer is precies hetzelfde als de dierenhuid, alleen is het haar verwijderd en de is de huid gelooid.

Daarnaast heb je het zogeheten “top-grain” leder, wat geschuurd is aan één kant en waarbij nerf is toegevoegd om kleine ongelijkheden te verbergen. De andere kant van het leer is donsachtig. Suède leer is aan beide kanten donsachtig, omdat het vanuit de binnenkant van een dierenhuid is gesneden.

Lakleer is erg glimmend en glad, wat gemaakt wordt door het leer met een laagje plastic te bedekken.

Nappaleer staat bekend om de zachtheid, omdat het gemaakt wordt van de huid van kalveren.

Italiaans leer is het bekendst in de mode industrie, zeker het leer dat gemaakt wordt in Milaan en Florence. Daar worden alleen de beste huiden gebruik in combinatie met hoge kwaliteit kleurstoffen en chemicaliën, om zo de beste kwaliteit leder in de mode industrie te produceren.

Indien je lederen producten koopt, zoek dan naar een gestempelde markering, welke zal zeggen of het volnerf leer, top-grain leer of gewoon leer is. Indien je leer online koopt, weet dan zeker uit wat voor leer je handtas, portemonnee of riem gemaakt is zodat je een idee krijgt hoe het product aan voelt.

Gerelateerd:

Handtassen, portemonnees en riemen van leer

Nederland, in staat tot grootse prestaties


Warning: Unknown: open(/tmp/sess_defe67b53cd117c705089af2f475717f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0